Republika Srpska

Крајслер развија Фијата у Мексику

СИЈУДАД МЕКСИКО – Америчка ауто групација „Крајслер”, коју контролише италијански „Фијат”, најавила је да ће уложити 550 милиона долара у израду мањег аутомобила „фијат 500” у њиховој фабрици у близини Сијудад Мексика.


Извршни директор „Фијата” Серђо Маркионе, који се истовремено налази и на челу групе „Крајслер”, изјавио је да ће се због повећања капацитета у фабрици Толука отворити 400 нових радних мјеста.

Он је најавио да ће компанија почети да производи мини „Фијатове” аутомобиле у децембру за тржишта САД и Јужне Америке.

Предсједник Мексика Фелипе Калдерон нагласио је да ће „Крајлсер” производити између 100.000 и 130.000 возила у мексичкој фабрици, која ће индиректно обезбјеђивати још 1.200 радних мјеста.

„Крајслер” је објавио да ће влада Мексика одобрити 400 милиона долара за остварење тог пројекта, углавном у виду кредита.

„Крајслер” у фабрици у Толуки, са 2.000 радника, израђује моделе „ПТ крузер” седан и „доџ џерни”, а компанија посједује и фабрику за монтажу камиона у Салтиљи, на сјеверу Мексика.

Почетком јуна 2009. саопштено је да су „Фијат”, „Крајслер” и представници америчке администрације постигли договор о преузимању финансијски здраве „Крајслерове” производње, да је основана нова компанија и да су тиме створени услови да посрнули аутогигант изађе из судске заштите од банкрота.

Споразумом је одређено да директор „Фијата” Маркионе преузме контролу и над презадуженим „Крајслером”, а договор двије компаније имао је пуну подршку америчке владе.

„Фијат” је обезбједио 20 одсто удјела у „Крајслеру” и то без финансијских улагања, обезбјеђивањем нове технологије за израду мањих и штедљивијих аутомобила.

Та италијанска компанија има одријешене руке да преузме и до 35 одсто власништва над „Крајслером” уколико за ту америчку компанију израде један модел аутомобила максималне потрошње 5,81 литар на 100 километара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog