Svijet

Обама јача притисак на Иран

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама изјавио је вечерас да САД и њихови савезници припремају "значајан режим санкција" против Ирана због његовог нуклеарног програма.


Обама је на конференцији за новинаре у Бијелој кући рекао да је међународна заједница заузела јединствен став према "лошем понашању" Ирана.

Амерички предсједник је оцијенио да је, упркос демантима из Техерана, очигледно да Иран ради на развоју атомског наоружања.

Ирански медији раније су јавили да је Иран почео процес обогаћивања уранијума на ниво од 20 одсто ради његове употребе у медицинском истраживачком реактору.

Стручњаци кажу да је за производњу нуклеарног оружја неопходан уранијум обогаћен на ниво од најмање 90 одсто, али да је Техеран учинио значајан корак у том правцу.

Обама је додао да се процес припреме нових санкција против Исламске Републике одвија "прилично брзо" и да ће бити довршен у неколико наредних седмица.

Амерички предсједник је рекао да је задовољан чињеницом да је Русија брзо осудила најновији ирански потез, али је додао да није јасно како ће Кина реаговати на нови покушај увођења санкција на нивоу УН.

Званични Пекинг, који је стални члан Савјета безбједности УН, позвао је на даље преговоре о овом питању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog