Društvo

Чланови изборних комисија: Рад понекад, плата стално

БИЈЕЉИНА - Чланови општинских и градских изборних комисија у БиХ, који се бирају на мандат од седам година, сваки мјесец добијају накнаду од неколико стотина па до неколико хиљада КМ, иако посла имају сваке двије године, а и тада у просјеку интензивно раде свега два мјесеца.


Иако нигдје нема тачних података колико 142 општине у БиХ издвајају за финансирање општинских изборних комисија, процјене су да ове комисије пореске обвезнике БиХ годишње коштају око четири милиона КМ.

Највеће накнаде имају у Брчко дистрикту и то више од 2.000 КМ, у Добоју око 1.600 КМ, док поприлично велике накнаде за домаће услове примају и чланови из Сарајева и Бијељине. Накнаде у неразвијеним општинама као што су Челинац и Оштра Лука исплаћују се у висини од 200, односно 320 КМ.

Портпарол Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) Максида Пирић каже да је Изборни закон БиХ прецизирао да чланови општинских изборних комисија имају право на накнаду која не смије бити мања од накнаде одборницима скупштине општине, те да је број чланова зависно од величине општине три, пет или седам.

"Не можемо коментарисати накнаде за чланове комисија. Такав је закон и њега је донио парламент БиХ. ЦИК нема података колико се новца издвоји за финансирање тих општинских одбора", рекла је Пирићева.

Члан Интерресорне радне групе за измјене и допуне Изборног закона БиХ Душанка Мајкић сматра да се морају редуковати "безобразно велике" накнаде које примају поједини чланови општинских изборних комисија.

"У неким мјестима те накнаде су превелике с обзиром на посао који имају и стварно је срамотно за наше прилике. То питање је потребно ријешити на начин да се те накнаде у пуном износу исплаћују само у изборној години, а за остало вријеме, односно кад нема избора, да то буде око 50 одсто", рекла је Мајкићева.

Предсједник Општинске изборне комисије Брчко дистрикта Миленко Зечевић наводи да је мјесечна накнада за седам чланова ове комисије по 2.000 КМ, те да то није много с обзиром на посао који имају.

Предсједник бањолучке Градске изборне комисије Александар Радета рекао је да је мјесечна накнада у овој комисији 600 КМ. "У вријеме избора посла има преко главе и принуђени смо узети годишње одморе како бисмо испунили своје задатке. Одговорност општинских изборних комисија је огромна и сваке године се посао са ЦИК-а пребацује на општине", истакао је Радета и додао да није свугдје иста ситуација када је ријеч о висини накнада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog