Republika Srpska

Грчка: Почео штрајк јавних служби

АТИНА - Штрајк радника у грчким јавним службама почео је јутрос у знак протеста против владиних мјера штедње, неопходних да би се рјешила дужничка криза која је пољуљала стабилност цијеле еврозоне.


Због штрајка ће бити приземљени авионе, затворене јавне службе и школе, а болнице ће примати само хитне случајеве.

Грчки синдикати противе се замрзавању плата у јавном сектору и предложеним пореским реформама које, према њиховом мишљењу, иду на руку богатима.

За данас су најављана окупљања у Атини и Солуну, а премијер Грчке Јоргос Папандреу у Паризу ће се састати француским предсједником Николом Саркозијем уочи самита ЕУ у Бриселу о економској кризи.

"Наш први задатак данас је да пронађемо рјешење како би смо спасили економију и смањили дуг и рјешење којим бисмо заштитили средњу класу и оне најсиромашњније", изјавио је Папандреу јуче на министарском састанку.

Европска комисија усвојила је план Грчке за смањење дефицита у буџету испод три одсто од бруто домаћег производа до краја 2012. године, али је упозорено да се морају предузети нови кораци за смањење плата радника у јавном сектору и сређивање финансија.

У саопштењу Европске комисије истиче се да Атина до средине марта мора поднијети интерни извјештај о напретку смањења дефицита и додаје да план неће бити лако спровести, али да се Грчка мора припремити да начини нова дубља фискална подешавања.

Европска комисија препоручила је Грчкој да усвоји "пакет структурних реформи с циљем повећања ефикасности јавне администрације, убрзања реформу пензијског и здравственог система, побољшања функционисања тржишта рада и ефикасности платног система."

Финансијски проблеми Грчке подстакли су спекулације да би се ЕУ могла укључити у спасавање, али и страховања за стабилност 16-члане еврозоне.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog