Svijet

Медијатор Нимиц долази у Скопље

СКОПЉЕ - Посредник УН у македонско-грчком спору Метју Нимиц допутоваће 23. фебурара у Скопље како би са македонским властима наставио разговоре у вези са називом Македонија, саопштено је из македонског Министарства иностраних послова.


Македонски предсједник Ђорђе Иванов изјавио је да је Македонија утврдила стратегију за састанак са Нимицом, те да је са тим ставом упознат и македонски преговарач Зоран Јолевски, са којим је државно руководство у сталном контакту.

Датум Нимицове посјете Грчкој још није саопштен.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

УН су ради рјешавања проблема именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Македонију је под уставним именом признало више од 110 земаља свијета, међу којима су САД, Русија, Кина и неке западноевропске земље.

Све републике бивше Југославије, а сада државе, Македонију су признале под њеним уставним именом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog