Društvo

Неисправна вода на 29 мјеста у Шамцу

ШАМАЦ - Здравствено-санитарна инспекција на подручју општине Шамац пронашла је 29 неисправних узорака воде у школским установама, градском и локалним водоводима, артершким бунарима у мјесним заједницама, као и угоститељским објектима који се водом снабдијевају из властитих водних објеката.


Инспекција је испитала 299 узорака воде, од који је 29 било неисправно, 11 микробиолошки и 16 физикално хемијски.

Задравствено-санитарни инспектор у општини Шамац Драгиња Ракић рекла је да су у овим случајевима изречене забране кориштења воде, које су и даље на снази, са приједлогом за даље праћење, дезинфекцију и контролу испитивања узорака воде.

Она је навела да је здравствено-санитарна инспекција у 2009. години извршила укупно 325 контрола.

" У управном рјешавању су донијета 133 рјешења по службеној дужности и четири по захтјеву странака којима је предузето 281 инспекцијска мјера, а што указује на повећање утврђених неправилности у пословању привредних субјеката у односу на 2008. годину, што је резултирало и мањим повећањем санкционих мјера обзиром на број покренутих прекршајних поступака", рекла је Ракић.

Она је додала да је из објеката у којима се врши производња и промет животним намирницама узето 288 узорака намирница и 13 брисева посуђа и радних површина, а четири узорка нису удовољила одредбама Правилника о хигијенској исправности.

У свим случајевима ради се о микробиолошкој неисправности гдје је анализом утврђено присуство бактерија у испитаним узорцима што указује на извјесне хигијенске пропусте у руковању намирницама приликом производње или промета.

Ракић је истакла да је током инспекције уништено и 92 килограма и 99 литара здравствено неисправних животних намирница.

Она је навела да су поднијета 22 захтјева за покретање прекршајног поступка код Основног суда и издато 16 прекршајних налога којима су изречене новачане казне у износу од 15.219 КМ, од чега је наплаћено 10.519 КМ, а за ненаплаћени новчани износ поднесени су захтјеви Пореској управи за принудну наплату.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog