Svijet

Обећано чишћење Балтичког мора

ХЕЛСИНКИ - Регионални политички лидери обећали су данас да ће Балтичко море бити очишћено, након вишедеценијског загађивања и најаве интензивне експлоатације нафте и гаса у овој области у наредним годинама.


Фински предсједник Тарја Халонен изјавила је да обале неких од најбогатијих земаља данас запљускују воде најзагађенијег мора.

"Јасно је да нешто мора да се уради и то брзо", рекла је Тарја Халонен на самиту у Хелсинкију.

Многе регионане земље испуштају непречишћене канализационе воде у Балтичко море, као и неке хемикалије, укључујући пољопривредни отпад, који изазива бујање алги и гушење морског живота.

Ово море суочено је и са значајним порастом поморског саобраћаја. Руска лука Уст Луга тренутно се проширује и преузеће скоро петину извоза руских нафтних производа.

Градња цјевовода Сјеверни ток, који ће транспортовати 55 милијарди кубних метара гаса годишње од Русије ка Њемачкој од 2012. године, почеће ове године.

Руски премијер Владимир Путин рекао је током самита да Русија предузима мјере ради чишћења Балтичког мора, укључујући унапређење фабрика за пречишћавање воде у Санкт Петербургу и Каљининграду.

Он је додао да ће Сјеверни ток, за чију је градњу потребна још само дозвола Финске, испуњавати стриктне услове за заштиту животне средине.

"Саобраћај у Блатику је веома густ. Међу нама кружи шала да ћемо ускоро морати да поставимо семафоре", изјавио је премијер Естоније Андрус Ансип.

Норвешки премијер Јенс Столтенберг нагласио је да 15 одсто свјетског теретног поморског саобраћаја иде кроз Балтичко море, док је шведски министар за околину Андреас Карлгрен рекао да се 90 одсто регионалне трговине одвија морским путем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog