Svijet

Јанукович: Јулија, ајде у опозицију

КИЈЕВ – Лидер Партије региона  и побjедник на председничким изборима у Украјини Виктор Јанукович, позвао је данас свог противкандидата и актуелну премијерку Јулију Тимошенко да се повуче са мjеста предсjедника владе и пређе у опозицију.


„Званично се обраћам премијерки, позивам је да да оставку и пређе у опозицију”, рекао је Јанукович, обраћајући се Украјинцима.

„Основа демократије је воља народа. Демократски лидери увијек прихватају резултате израза воље народа. Земљи није потребна још једна политичка криза”, истакао је Јанукович, додајући да се „народ јасно изјаснио за промјену власти”.

Према његовим ријечима, једини „достојанствен сценарио” реализације воље народа је прелазак Тимошенкове у опозицију, што би био доказ да је Украјина „демократска земља на дјелу, а не на ријечима”.

У изјави, коју је пренијела руска агенција Итар-Тасс, позивајући се на Јануковичев сајт, он је позвао и на распуштање коалиција, како би он могао да започне са скупштинским посланичким групама преговоре о формирању нове владе.

Лидер сада највеће опозиционе Партије региона рекао је да у спољној политици намјерава да активира односе са Русијом и земљама Заједнице Независних Држава.

„Приоритетни за нас биће односи са Русијом и ЗНД”, навео је Јанукович у обраћању.

„Између наших земаља нема проблема које је немогуће ријешити”, рекао је он и изразио увјерење да ће ускоро почети реализација заједничких пројеката у различитим областима.

Јанукович је изразио намјеру да се што прије сретне са лидерима Русије, Европске уније и САД ради „успостављања нових радних односа”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog