hH26U_YZZgk

Republika Srpska

Иванић: И следећу власт очекује празна каса

Јучерашњи дан био је веома захтјеван за предсједника ПДП Младена Иванића, који је у Бијељини у једном цугу водио главну ријеч на јавној трибини посвећеној економским перспективама Српске и БиХ, а затим гостовао у двије телевизијске емисије.


Будући да су овакве трибине, у организацији политичких партија, а у којој учешће узима само једна особа (притом чланица исте странке), само згодна обланда за политичку промоцију, за претпоставити је било да ће се на њој видјети обрис дјеловања ПДП у даљем фазама кампање, како се буде захуктавала.

Тема јесте налагала економски дискурс, али су и интересовања публике ишла у том смјеру, па ни Иванић свјесно није у пар наврата желио прелазити у политички колосјек.

Кључна ријеч у изјавама новинарима прије, у току дебате, и колико су водитељи емисија након тога дозволили, за Иванића је била запошљавање. Укупну економску ситуацију у Српској је назвао најлошијом у последњих десет година, јер су буџети неоствариви без позајмица, и свака пета марка у њима тренутно долази из задужења код ММФ.

-Сва преостала расположива средства треба усмјерити у запошљавање. Кад имате људе који раде, онда имате наплату пореза и приходе. Умјесто да се праве расвјете које ће се гасити јер нема струје, прије бих дао да се запосли десетак људи, умјесто спортских дворана усмјерио бих новац у запошљавање. Запошљавање, запошљавање и само запошљавање, јер све друго носи краткороћан ефекат - рекао је Иванић новинарима.

На самој трибини, Иванић је одабрао излагање за говорницом, јер жели да боље види људе којима се обраћа. Након што је утврдио да је је прошло вријеме кључних политичких изазова прошло, и да драматичних промјена неће бити, укратко је појаснио суштину свјетске економске кризе и њен утицај на нашу економију.

- Наравно да је свјетска криза почело да утиче на нас, али само на дио привреде који је извозно орјентисан, а он није велики. Кад власт каже да је садашње стање посљедица свјетске економске кризе онда не говори истину. Не може се свјетском кризом правдати све што је лоше код нас – Рекао је Иванић.

По њему, ниво привреде није, упркос посљетатном тренду раста до негдје 2005. достигао онај пријератни. Српска има слабије економске показатеље од Федерације, али је разлика све мања, и од односа 2:1 је стигло до тога да је Федерација боља за неких 15 %. Али Федерација је постала зависна од финансијске подршке са стране, што се одразило на менталитет да се у њој, гдје се само гледа на помоћ државе, док је у Српској мало израженији предузетнички дух.

Међутим, снага тог предузетничког сектора је исцрпљена, и њени домети су предузећа која запошљавају до 15 – 20 људи, а то је недовољно да се запосли већина становништва, за шта су неопходни страни инвеститори.

-У једном моменту, наон доласка актуелне власти, то је изгледало као прави бум. Термоелектрана Гацко, аутопутеви, Џенерал електрик, аеродроми. Брзо се видјело да од тога нема ништа. Ни од аутопута Нови Град - Бијељина, јер није реално, ни од аеродрома, нема од тога ништа. И то све када смо добили значајна финансијска средства за Телеком Српске. Тадашња влада Србије је донијела политичку одлуку да нам да новац и створи финансијску основу за економски развој, али та шанса је прокоцкана, и то је одговорност ове власти – тврди Иванић.

Иванић је додао да је та шанса била историјска, јер се са новцем који је био на располагању могла покренути производња. Умјесто тога, новац је потрошен на спортске дворане које се могу напунити два пута годишње народњачким концертима, и које прави спортски клубови не могу одржавати. У таквој ситуацији, политичари који буду на власти биће на искушењима.

Шта са политичком независношћу, ако немате економске снаге да је одржавате, а на то су међународни фактори и рачунали, поготово након рата, кад су мислили да се Српска неће моћи финансирати, додао је Иванић.

А осим што политичари морају промијенити распоред тема о којима причају, те на прво мјесто истурити економију, мора се и нешто радити. А по Иванићу, то је поново запошљавање. У ходу се дошло до покушаја примјене ирског модела у Бањој Луци, па је предложено да стара зграда ваде бесплатно да некој фирми која ће "запослити 300 инжињера, и развијајте информационе технологије, само почните радити".

Треба подстицати дио привреде који још имамо, дати пољопривреди субвенције, као што раде земље у окружењу, да не би дошли у ситуацију да се и нашим сељацима исплати куповати увозне производе. Уз то, погурати станоградњу, која може покренути дио домаће производње.

Средином овог снимка се види излазак начелника Бијељине Миће Мићића из сале, што је, касније ћемо сазнати, није било ни због Иванићевих ријечи ни Мићићевог здравственог стања, већ раније договорене пословне вечере.

Шта је урадио ПДП?

Случајно или не, тек једна од предности којим се могу привући страни инвеститори коју је истицао Иванић, а коју је касније оцијенио као најзначајнији резултат влада ПДП у економском сектору, била је реформа пореског система, уз стабилизацију буџета. Након те реформе, дио фирми је из Федерације (ово ће звучати познато) је пребацио сједишта у Српску, чиме је пунио њен буџет, који је коначно могао да издржава сам себе.

Друга значајна улога ПДП влада је реформа банкарског сектора, који је данас највиталнији сектор у Српској.

-Јесте да су стално говорили да су банке тад продаване за један евро, али уз тај евро је долазило и оно што је овде улагано. То ми је било битније, а у тај евро се нисам много уградио - стигао је Иванић и да се нашали.

На питање да ли су приликом почетка градње  аутопута Бања Лука - Градишка, постављена лоша основа за овај пројекат, што се десило за мандата, тадашњег члана ПДП Микеревића, Иванић је поручио да то може бит само теза актуелне власти.

-Како може бити крив онај који је почео градњу и све предао након два мјесеца, када је дошла влада пере Букејловића. Ако је то било лоше, зашто Интеграл није тужио Владу? Какко може бити крив онај ко уговори аутопут за 48 милиона, па неко после њега се договори за 110. Зашто Интеграл, као оштећена страна није, није тужио власт?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog