Republika Srpska

ЦЕФТА, а толико баријера

БЕОГРАД - Предсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је данас у Београду да је трговина у региону оптерећена бројним баријерама које отежавају стварање зоне слободне трговине у складу са ЦЕФТА споразумом.


"Посебно су присутне нецаринске баријере које је према одредбама ЦЕФТА споразума потребно идентификовати и отклонити на чему привредне коморе, у сарадњи са државним органима, треба да раде још интензивније", рекао је Бугарин на Београдском ЦЕФТА - форуму, регионалној конференцији представника земаља ЦЕФТА споразума организованој у Привредној комори Србије.

Бугарин је навео да је ПКС евидентирала нецаринске баријере са којима се фирме из Србије сусрећу приликом трговине у региону и објаснио да међусобно непризнавање сертификата о квалитету представља озбиљан проблем за привреднике.

Он је рекао да је ПКС покренуо иницијативу за рјешавање проблема међусобног непризнавања сертификата о квалитету за пољопривредне производе и да су у процедури усвајања одређене мјере које ће допринијети отклањању ових баријера.

Бугарин је истакао да данашњи сусрет, који је организован у оквиру Међународног сајма брендова, треба искористити за сагледавање проблема и ограничења са којима се земље суочавају у пословању.

"Скупштинско питање је како можемо да зауставимо пад међусобне трговинске размјене и искористимо традиционалну упућеност наших привреда једне на друге, за бржи излазак из кризе", рекао је Бугарин.

Подсјетивши на то да Србија ове године предсједава Цефтом, Бугарин је рекао да ће четири главна приоритета у примјени овог споразума током српског предсједавања бити отварање преговора о либерализацији у области услуга, стварање једнаких услова за инвестиције, отварање тржишта јавних набавки и постизање усаглашене трговинске либерализације.

Бугарин је истакао да је ЦЕФТА регион за Србију други по значају послије Европске уније.

Државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Србије Весна Арсић рекла је, обраћајући се учесницима скупа, да сарадња у оквиру ЦЕФТА представља врсту предворја за улазак њених чланица у ЕУ.

Арсићева је истакла да је имплементација ЦЕФТА споразума од изузетног значаја за Србију јер земље ЦЕФТЕ у извозу Србије учествују са 33 одсто.

Она је истакла да споразум доприноси и политичкој стабилизацији региона и представља сигнал да земље имају већи степен флексибилности у међусобним односима.

Арсићева је најавила да ће Србија као предсједавајућа Цефтом ове године почетком фебруара кренути у либерализацију Сектора услуга и да ће се преговори одвијати у складу са правилима Свјетске трговинске организације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog