Republika Srpska

Финска: Агенција за животну средину одобрила гасовод

ХЕЛСИНКИ – Финска агенција за животну средину одобрила је данас градњу гасовода на дну Блатичког мора, што је био посљедњи успов за почетак реализације руско-њемачког пројекта вриједног 7,4 милијарди евра.


Финска Влада већ је дала дозволу за градњу, заједно са Данском, Шведском, Њемачком и Русијом, али је било неопходно и одобрење од стране локалне агенције. Очекује се да ће око 400 километара гасовода проћи кроз финску економску зону.

Гасовод Сјеверни ток, који ће бити дуг 1 220 километара, допремаће гас у западну Европу из Русије, заобилазећи источну Европу. Руски енергетски гигант „Гаспром“ је на челу пројекта, заједно са њемачким фирмама „ЕОН“ и „БАСФ“.

Када буде завршен, гасовод ће повезати руску луку Виборг са њемачким градом Грајфсвалдом и годишње ће преносити око 55 милијарди кубних метара природног гаса. Планирано је да гасовод постане оперативан 2011. године.

Организације за заштиту природе „Свјетски фонд за дивљину“ и „Пријатељи земље“ у Њемачкој су подигли тужбе поводом планиране градње, јер сматрају да ће пројекат нанијети већу штету природи него што се процјењује.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog