Republika Srpska

Мишић: Неутемељене спекулације о отпуштању радника

БАЊАЛУКА - Секретар Удружења банака у БиХ Мијо Мишић рекао је да је криза захватила и банке, с обзиром да дијеле судбину економије у БиХ, али да су произвољне и неутемељене медијске спекулације о отпуштању 50 одсто запослених у овом сектору.


Он је додао да постојање кризе потврђује неколико показатеља који су први пут у посљедњих 10 година негативни, истакавши присутно смањење броја запослених и пад кредитних активности и профитабилности.

"Кредитна активност је за три одсто мања у односу на претходну годину, штедња и депозити су на истом нивоу као раније, а из ових параметара произлази све остало. Криза се испољила у реалном сектору и банке ништа друго и не могу него дијелити судбину реалног сектора", рекао је Мишић.

Он је нагласио да су банке у прошлој години многе ствари промијениле и прилагодиле стању у којем се налази економија, те да нарочито битним сматра то што није дошло до промјене стања у три основна елемента - стабилности, ликвидности и сигурности.

Говорећи о кредитирању, Мишић је рекаo да са Запада и из ЕУ долазе позитивни сигнали, да се сада могу добити нешто повољнија средства, те да су извори колико-толико приступачнији, што сигурно неке банке користе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog