Republika Srpska

Рекордно низак промет на новосадској берзи

НОВИ САД - На новосадској Продуктној берзи од понедјељка, 8. фебруара, до данас прометовано је мање од 900 тона робе, што представља смањење за 40 одсто у односу на претходну недјељу и неславан берзански рекорд незабиљежен претходних година.


Финансијска вриједност промета била је око 898.000 динара или око 9.000 евра, што је у односу на претходну недјељу мање за 25 одсто.

Берзански експерти разлоге за лош промет виде у чињеници да домаћи извозници не виде тренутно интерес за куповином роба на берзи, што према, њиховом мишљењу, доводи до замирања берзанског трговања.

То се посебно односи на кукуруз, чија се просјечна цијена од 11,66 динара или око 0,12 евра за килограм, никако није уклапала у рачуницу извозника, због чега је сега 297 тона те житарице промјенило власника.

Пшеницом се у поменутом периоду трговало на Берзи по цијени од 12,24 динара или око 0,12 евра за килограм, што представља благи пад у односу на претходну недјељу.

Сојино зрно продавало се на Берзи по цијени од 34,56 динара или око 0,34 евра по килограму, а послије три недјеље паузе трговало се и сојином сачмом и то по цијени од 41,30 динара или око 0,41 евра по килограму.

Од осталих роба предметом трговања на новосадској Продуктној берзи било је још само минерално ђубриво типа УРЕА, које се продавало по просјечној цени трговања 23,60 динара или око 0,23 евра по килограму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog