Republika Srpska

Боцан-Харченко: Улагања ''Зарубежњефта'' позитиван примјер руског бизниса

САРАЈЕВО - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да улагања "Зарубежњефта" у рафинерије Брод и Модрича представљају позитиван примјер дјеловања руског бизниса на простору БиХ.


Руски амбасадор је истакао да је његова земља веома заинтересована за развој економске сарадње са регионом Балкана.

"На простору БиХ у РС има значајних и одличних примјера присуства Русије у енергетици. Рафинерије Брод и Модрича показује како ефикасно ради `Зарубежњефт`", нагласио је Харченко.

Он је указао на чињеницу да руски инвеститори не желе само остати у области енергетике и да код пословних људи у Руској Федерацији постоји жеља да дођу у БиХ.

"За разлику од неких наших западних партнера ми не драматизујемо ситуцију и полазимо од тога да је она доста стабилна. Управо због тог разлога постоји активна жеља руских инвеститора да дођу у БиХ, јер бизнисмени осјећају да је ситуација стабилна и да се може пословати без великих ризика", рекао је Харченко.

Он је напоменуо да, осим доброг и охрабрујућег, пројект "Зарубежњефта" није апсолутно искориштен потенцијал у смислу јачања економских односа Руске Федерације - како са РС, тако и БиХ у цјелини.

"Када је ријеч о улагањима руских инвеститора, ситуација је наравно боља у РС. Чињеница је да бизнис не зна за границе, препреке и политичка убјеђења, тако да се и у Федерацији БиХ (ФБиХ) осјећа пораст интереса за инвеститоре из Руске Федерације и за сарадњу", рекао је Харченко.

Руски амабасдор је нагласио да се у том контектсу треба гледати и на "Зарубежњефт", који не жели само да ради у оквиру РС, већ и да се шири даље.

"С обзиром на тај позитиван примјер, постоји и пораст интереса за долазак руског бизниса у ФБиХ - не само када је ријеч о нафти и плину, него и у другим секторима", додао је руски амбасадор.

Говорећи о могућности да руски гасовод "Јужни ток" неким својим дијелом прође кроз РС, односно БиХ, Харченко је рекао да за то до сада није било конкретних приједлога.

"У том смислу има размишљања, али није дошло до конкретних разговора. Могућност, ефикасност и сврсисходност таквог пројекта може бити одређена само током званичних и конкретних разговора и ако до њих дође знаћемо да ли је могућа и реализација пројекта да један крак `Јужног тока` прође и кроз БиХ", рекао је он.

Харченко је напоменуо да ће Русија бити отворена за разматрање сваке иницијативе која у том правцу дође из БиХ.

Он је подсјетио да у економским односима БиХ и Русије постоји и отворено питање узајамних дуговања, односно такозваног клириншког дуга.

"Русија заговара да се тај проблем ријеши на најбољи могући начин за БиХ, не само новцем већ на начин којим ће се остварити и дугорочна сарадња двије земље. Ту је и питање дуга за гас из времена рата. Рјешавањем тих питања вјерујем да би могло доћи до отклањања препрека у сарадњи и допунског простора за развој економских односа", рекао је Харченко.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog