Republika Srpska

Србија стратешки партнер Кине

БЕОГРАД - Амбасадор Кине у Београду Веи Ђингхуа изјавио је да је у прошлој години Србија постала први стратешки партнер Кине у југоисточној Европи, да је повећана размјена и сарадња у трговинској области и да је тиме отворено ново поглавље у билатералним односима двије земље.


Он је подсјетио да је током посјете предсједника Србије Бориса Тадића Кини потписан оквирни споразум о економској и технолошкој сарадњи у области инфраструктуре и да су кинеска корпорација за путеве и мостове и корпорација за извоз и увоз опреме одвојено потписале предуговоре са српском страном за пројекте моста Земун-Борча преко Дунава и ревитализацију и изградњу термоелектране Косотолац.

"Кинеска ауто-индустрија 'Донг Фенг' и српска фабрика аутомобила 'ФАП' у Прибоју завршиле су припремне радове на пројекту сарадње", истакао је Ђингхуа за "Блиц" и изразио увјерење да ће на основу добре реализације адекватних пројеката у будућности више кинеских компанија инвестирати у Србију.

Он је поновио да Кина има категоричан став по питању Косова и да увијек подржава напоре Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета, одлучно инсистира на очувању међународног права и норми међународних односа, као и Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Подсјетивши да је његова земља предала писани извјештај Међународном суду правде по питању легалности једностраног проглашења независности Косова и учествовала у расправи по том питању, Ђингхуа је рекао да је то је први пут да Кина учествује у писменој и усменој расправи Међународног суда правде.

"Сматрамо да је пут преговора српске стране и косовских привремених институција једини начин за постизање обострано прихватљивог рјешења. Кина је земља која се руководи једнаким принципима према цијелом свијету. Њена подршка Србији није само због традиционалног пријатељства, већ и ради очувања међународног права и норми међунарондих односа, а ради очувања ауторитета УН", поручио је кинески амбасадор у Београду.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog