Svijet

Груевски се нада новим идејама од Нимица

СКОПЉЕ - Македонски премијер Никола Груевски очекује да ће посредник УН Метју Нимиц, приликом посјете Скопљу, 23. и 24. фебруара, представити нове идеје за превазилажење македонско-грчког спора у вези са именом Македонија.


Груевски је најавио да ће нови европски комесар за проширење Штефан Филе допутовати у Скопље 19. фебруара како би се упознао са евроинтеграцијским процесима у овој бившој југословенској републици.

Из Министартсва иностраних послова Грчке саопштио је да ће Нимиц у Атини боравити 26. фебруара.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења за спор између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

УН су именовале Метју Нимица за специјалног посредника у овом спору, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи Нимицов приједлог био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Македонија је у чланство УН примљена 8. априла 1992. године под привременом одредницом Бивша Југословенска Република Македонија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog