Svijet

Moсква чека објашњење од Бугарске

МОСКВА - Русија је затражила детаљно објашење од Бугарске о њеној намјери да се придружи америчком ракетном одбрамбеном систему у Европи што је непријатно изненадило Москву, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.


По доласку Манагву у главни град Никарагве, Лавров је рекао да Москва чека објашњење јер јој је то обећано.

"Већ смо затражили објашњење од америчких партнера у Вашингтону да нам кажу шта све ово треба да значи и зашто сада имамо бугарско након румунског изненађења", рекао је Лавров.

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је у петак да подржава учешће у америчком ракетном одбрамбеном систему у Европи, а амерички амбасадор је наговијестио да су разговори о тој теми тек почели.

Сусједна Румунија наљутила је Русију најавом да ће угостити пресретаче ракета средњег домета у склопу америчког ракетног одбрамбеног система за који се очекује да ће бити оперативан до 2015. године.

Амерички амбасадор у Бугарској Џејмс Ворлик изјавио је да је Вашингтон отворен за разговоре са Софијом о овом питању.

Ворлик је одбацио страховања Русије у вези са системом, поновивши изјаву америчког предсједника Барака Обаме да САД желе "снажну, мирољубиву и просперитетну Русију".

"САД неће тражити од бугарске Владе или народа да бира између Москве и Вашингтона", рекао је он.

Румунија је прошле недјеље објавила да ће прихватити пресретаче балистичких рактера, који ће бити постављени у оквиру новог пројекта америчког противракетног штита /ПРО/.

Румунски предсједник Трајана Басеску рекао је да је ријеч о заштитној мјери против садашњих и будућих ракетних пријетњи из Ирана, нагласивши да тај одбрамбени систем није усмјерен против Русије.

САД одустале су у септембру од плана распоређивања ракетног система у Чешкој и Пољској.

Обамина администрација је од тада покренула низ преговора са потенцијалним земљама домаћинима измјењеног система ракетне одбране.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog