Društvo

Крајишник стекао право да тражи пријевремено пуштање

БАЊА ЛУКА - Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник, којег је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора, стекао је право да се обрати надлежнима у Хагу за пријевремено пуштање на слободу, саопштио је његов Тим за одбрану. 


Крајишник, који се од 3. априла 2000. налази у затвору, прво у Хагу, а сада у Белмаршу, у Енглеској, стекао је то право према енглеском законодавству, наводи се у саопштењу његовог Тима за одбрану достављеном.

"Уз захтјев за пријевремену слободу, Крајишник треба да предочи мишљење власти земље у коју ће се вратити, како ће на јавно мњење и политичку ситуацију дјеловати његов повратак из затвора. Пошто Крајишник жели да се врати на Пале, одлучио је да се у вези са тим питањем обрати свим нивоима власти у БиХ", истиче се у саопштењу.

Тим за одбрану додаје да ће се Крајишник, поред представника власти, обратити и политичким партијама односно странкама чији су представници у власти којој се обраћа, као и одређеном броју личности и удружења.

У саопштењу се наглашава да би Крајишник желио да добије одговоре на питања: да ли та личност или партија, странка односно организација у којој је члан зна за неки злочин који је он починио, осим оних за које је осуђен правоснажном пресудом, да ли зна за неко позитивно дело које је Крајишник учинио током рата, те да ли би његов пријевремени излазак погоршао или побољшао политичку ситуацију у општини, односно Републици Српској и БиХ или не би значајно утицао ни позитивно ни негативно.

"Да би партије, странке, личности и друге организације знале за која кривична дјела је Крајишник осуђен сви заинтересовани могу наћи његову пресуду на интернету. Из пресуде се може утврдити да је Крајишник проглашен кривим, као члан удруженог злочиначког подухвата, за депортацију и прогон цивилног становништва која су учинила друга лица 1992. године у девет општина: Трнову, Сокоцу, Братунцу, Зворнику, Бијељини, Бањoj Луци, Прњавору, Санском Мосту и Босанској Крупи", објашњава Тим за одбрану Момчила Крајишника.

У саопштењу се додаје да ће се Крајишник обратити предсједнику РС, предсједницима Народне скупштине и Владе РС, Предсједништву БиХ, Савјету министара и парламенту БиХ, те свим партијама које чини парламент БиХ, као и Општини Пале, Граду Источно Сарајево, удружењима Српско грађанско вијеће БиХ - Мирко Пејановић и Демократска иницијатива сарајевских Срба - Јово Јањић.

Са истим питањима, Крајишник ће се обратити и Мухамеду Филиповићу, Мухамеду Ченгићу, Наиму Кадрићу, Бакиру Изетбеговићу, Расиму Кадићу, Фахрији Каркину, Јури Пеливану, Мартину Рагужу, Стјепану Кљујићу, Ники Станићу, Иви Комшићу и Јакобу Финцију.

Тим за одбрану је изразио наду да ће упитани поступити по савјести и одговорити искрено и најављују да ће сви прибављени одговори бити доступни јавности.

Жалбено вијеће Хашког трибунала је 17. марта 2009. године правоснажно осудило Крајишника на 20 година затвора.

Судије Жалбеног вијећа су овом својом одлуком за седам година смањиле казну Крајишнику на коју га је расправно вијеће осудило у септембру 2006. године.

Жалбено вијеће је дјелимично прихватило наводе из жалби самог осуђеног, пријатеља суда и адвоката Нејџела Дершовица, који је оспоравао аргументе о Крајишниковом учешћу у удруженом злочиначком подухвату.

У цјелини је одбачена жалба тужиоца који је сматрао да је казна од 27 година, изречена у првостепеном поступку, преблага и захтијевао казну доживотног затвора.

У правоснажну казну од 20 година затвора урачунато је вријеме које је Крајишник провео у притвору Трибунала, то јест од априла 2000. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog