Politika

Koштуница: Очување РС стратешки интерес Србије

БЕОГРАД - Предсједник Демократске странке Србије /ДСС/ Војислав Коштуница поручио је данас у Београду да је очување и просперитет Републике Српске стратешки национални интерес Србије и српског народа.


"Свака одговорна власт у Београду треба сталним и систематичним провођењем Споразума о паралелним и специјалним везама да у највећој могућој мери убрзава повезивање наших привреда и да стално јача јединствени културни простор", истакао је Коштуница у уводном излагању на ванредној изборној Скупштини ДСС-а.

Он је навео да Србија као гарант Дејтонског мировног споразума има легитимно право да се залаже за очување уставног положаја РС, који је гарантован Уставом БиХ као интегралним дијелом Дејтонског споразума.

"Данас, када се Српска бори да утврди своје право да на референдумима решава своја најважнија питања, а ту свакако спада и питање уласка у НАТО, садашња власт у Србији својом антинационалном политиком и дискриминацијом невиних жртава у вези са текућом расправом о скупштинској декларацији директно подрива РС", додао је Коштуница.

Он је истакао да је на ДСС-у обавеза да учини све како би се народ на слободном референдуму изјаснио да ли је Србији мјесто у НАТО пакту, јер је ријеч је о судбоносној одлуци за будућност народа и самим тим та одлука припада искључиво грађанима Србије.

Коштуница је нагласио да је обавеза и циљ ДСС-а да се заједно са грађанима избори за што хитније расписивање избора, а онда да се на начелима државотворне и демократске политике формира српска влада која ће "започети извлачење земље из дубоке кризе".

"Друго начело националне политике утврђује да је очување српске државности основ и мерило државотворне политике. Тиме смо јасно одредили однос између Србије и ЕУ. Пошто је Србија још раније истакла своје опредељење за улазак у ЕУ и годинама учествује у процесу европских интеграција, после противправног проглашења једностране независности Косова основно питање представља став Брисела о приступању целовите Србије у ЕУ", поручио је Коштуница.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog