BkSyhvWZz74

Društvo

Сукоб са Артемијевим присталицама у Грачаници

ГРАЧАНИЦА – Група монаха која подржава епископа Артемија покушала је данас да, након доласка владике Атанасија за администратора, уђе у манастир Грачаницу са намјером да заштити разријешеног епископа Артемија.


Послије неколико неуспјешних покушаја, двадесетак монаха, предвођених црноречким калуђерима, физички су насрнули на монахе који подржавају одлуку Синода СПЦ, пренио је КИМ радио.

У гужви која је настала дошло је до физичког обрачуна на главној манастирској капији.

Након сукоба, група се повукла и провалила у манастир на споредни улаз, преноси радио.

Косовска полицијска служба се није мијешала у сукоб, само су покушавали да раздвоје групе.

Нема потврде из грачаничке болнице да ли је неко од повријеђених затражио лекарску помоћ.

Порта манастира Грачанице, послије физичког обрачуна двије групе монаха, препуна је војске, полиције и људи, јавља КИМ радио.

Према сазнањима тог радија, у порти се налазе војници шведског батаљона КФОР и припадници КПС полиције.

Очекује се долазак и припадника СНВ из Косовске Митровице, који су кренули аутобусима у Грачаницу, како би „пружили подршку разријешеном епископу Артемију”.

Атанасије преузео дужност

Владика Атанасије обавјестио је данас вјернике у Грачаници да је одлуком Синода Српске православне цркве постављен за администратора епархије рашко-призренске, јавља КИМ радио.

„Владика је објаснио да је на место администратора постављен како би се санирала ситуација у епархији коју је једна група клирика, на челу са Симеоном Виловским, укаљала својим финансијским малверзацијама, али и ширењем неслоге и раздора у и ван граница епархије рашко-призренске”, наглашава се у саопштењу епархије.

Синод СПЦ био је принуђен да предузме хитне мјере у циљу заштите поретка и јединства СПЦ, посебно на простору епархије рашко-призренске, закључује се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog