Društvo

Орезани требињски виногради

ТРЕБИЊЕ - Поводом свеца заштитника вионара и виноградара - Светог Трифуна данас су традиционално орезани први чокоти винове лозе у виноградима у Засад пољу, власништво породице Вукоје, најпознатијег произвођача вина у БиХ, те виноградима у Петровом пољу, власништво требињског "Агрокопа".


Власник винарије "Вукоје" Обрен Вукоје рекао је да ће ове године бити обављена прва берба у виноградима у Засад пољу, гдје су на површини од 20 хектара прије три године, осим аутохтоних сорти вранац и жилавка, засађени и шардоне, мерло, каберне и мускат.

Вукоје је најавио да ће се од шардонеа из овог винограда правити први шампањац у Републици Српској, а пјенушац ће по француском рецепту бити мјешавина шардонеа и жилавке.

Присуствујући орезивању Вукојевих винограда, начелник општине Требиње Доброслав Ћук је истакао да су пољопривреда и туризам главни развојни ресурси у стратегији развоја општине Требиње до 2017.године.

Он је напоменуо да је општина у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС успјела у претходном периоду да обезбиједи систем наводњавања у руралном подручју.

Поводом Светог Трифуна, у Засад пољу и Петровом пољу обављено је и традиционално ломљење славског колача.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog