Svijet

Пет аустралијских муслимана осуђено због планирања напада

СИДНЕЈ - Пет аустралијских муслимана, код којих је пронађено наоружање и хемикалије за производњу бомби, осуђени су због планирања терористичких напада у Аустралији на затворске казне у трајању од 23 до 28 година.


 

Оптужени су проглашени кривим u октобру 2009. године због удруживања за извршење напада у периоду између јула 2004. године и новембра 2005. године кao знак одмазде због учешћа Аустралије у ратовима у Ираку и Авганистану.

Током суђења које је трајало десет мјесеци Тужилаштво је суду у Новом Велсу саопштило да су ухапшени добијали инструкције о томе како да произведу бомбе разорног дејства, које би могле да изазову велике жртве и уништење и литературу у којој се глорификују поступци лидера Ал каиде Осаме бин Ладена.

Тужилаштво није навело да ли је постојала одређена мета напада.

Осуђени, који имају између 25 и 44 године и нису могли бити именовани по налогу судије, ухапшени су у Сиднеју 2005. године у склопу највећих антитерористичких операција покренутих у Аустралији.

Полиција је саопштила да је током претраге станова ухапшених пронађено 28 000 метака.

Тужилаштво је саопштило да су тројица оптужених одлазили у кампове ради обуке како би се припремили за напад, док одбрана тврди да су они били у лову и камповању.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog