Svijet

Ворлик: Не преговарамо са Бугарском о штиту

СОФИЈА - Амерички амбасадор у Софији Џејмс Ворлик изјавио је да се не воде никакви преговори о размијештању дијелова америчког ракетног одбрамбеног система у Бугарској.


"Мало сам изненађен реакцијом Русије. Ми водимо преговоре са партнерима из НАТО-а и јасно смо саопштили да противракетни штит није усмјерен према Русији'', рекао је Ворлик за Бугарску националну телевизију.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је јуче да Русија очекује детаљна објашњења од Бугарске поводом њених намјера да на својој територији размјести дијелове америчког одбрамбеног штита.

Ворлик је у петак, 12. фебруара, изјавио да Бугарска може да игра важну улогу у постављању америчког система за противвазудшну одбрану, те да предстоје консулатације са бугарском Владом о инсталирању тог система за које се САД надају да ће бити успјешно завршен.

Прошле седмице Румунија је објавила да ће прихватити пресретаче балистичких ракета који ће бити постављени у оквиру новог пројекта америчког противракетног штита. Румунија је прихватити ракете средњег домета, наводећи да ће елементи бити у оперативној спремности током 2015. године.

Предсједник Румуније Трајан Басеску рекао је да је то заштитна мјера ''против садашњих и будућих ракетних пријетњи из Ирана'' и нагласио да тај одбрамбени систем није усмјерен против Русије.

Бугарски премијер Бојко Борисов недавно је изјавио да ће Бугарска одлуку о постављању дијелова америчиког противракетног штита донијети у договору са земљама чланицама ЕУ и након става бугарског Собрања.

"Моје мишљење је да треба да будемо солидарни, али одлука ће бити донијета у складу са подршком ЕУ и одлуком бугарског парламента. Као чланица НАТО треба да радимо у правцу опште колективне безбједности", нагласио је Борисов.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog