Republika Srpska

Kина инвестира 10 милијарди долара у Сјеверну Кореју?

СЕУЛ - Кина планира да у Сјеверној Кореји инвестира више милијарди долара у оквиру напора да подстакне Пјонгјанг да се врати у шестостране преговоре, којима је циљ окончање нуклеарног програма те земље, пишу јунокорејски медији.


Јужнокорејска новинска агенција Јонхап наводи да је неколико кинеских државних и мултунационалних банака близу постизања споразума са званичном сјевернокорејском Међународном инвестиционом групом "Кореја таепунг" о инвестицији од око десет милијарди долара.

Према јављању агенције, која се позива на неименовани извор, више од 60 одсто од инвестираних десет милијарди долара доћи ће од кинеских банака.

Јонхап наводи да државна сјевернокорејска "Развојна банка" планира да споразум потпише током идућег мјесеца.

Нико из кинеског Министарства финансија није био доступан за било какав коментар због националног празника у Кини.

Међутим, највећа јужнокорејска обавјештајна агенција "НИС" одбацила је као "нетачне" наводе Јонхапа.

"Извјештај о десет милијарди долара инвестиције није тачан," рекао је један од званичника "НИС-а" који није желио да буде именован.

Он није саопштио друге детаље.

Аналитичари наводе да се сматра да Кина, која је кључни савезник Сјеверне Кореје и њен највећи донатор, има највећи утицај на Пјонгјанг.

Према њиховом мишљењу, тај утицај је од кључне важности да се Пјонгјанг убиједи да се врати у шестостране преговоре са Јужном Корејом, САД, Кином, Русијом и Јапаном.

Сјеверна Кореја повукла се током прошле године из разговора, након чега је обавила нуклеарну пробу послије које су УН пооштриле санкције Пјонгјангу.

Сјевернокорејске власти затражиле су да прије него што се врате у преговоре буду укинуте санкције и потписан мировни споразум којим би и формално био окончан Корејски рат (1950-1953).

САД и Јужна Кореја сматрају да се Пјонгјанг прво мора вратити за преговарачки сто и постићи напредак у области денуклеаризације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog