Svijet

Шпанија умјесто двојице прихвата петорицу ''гвантанамаца''

МАДРИД - Шпанија, која је прво планирала да прихвати двојицу затвореника из затвора Гвантанамо, саопштила је да је ипак спремна да прихвати петорицу, наводи данас дневник "Ел паис", позивајући се на шпанске дипломатске изворе.


Дневник напомиње да ће - ако дође до реализације ових предлога - Шпанија постати једна од "највеликодушнијих" држава, пошто је већина европских земаља прихватила једног до тројице затвореника.

Познато је да ће Шпанија прихватити једног Палестинца и једног држављанина Јемена, док се, како наводи "Ел паис", не открива национаслност остале тројице.

У затвору Гвантанамо, који се налази у америчкој војној бази на Куби, тренутно борави 192 затвореника.

Шпански министар иностраних послова Мигел Англе Моратинос најавио је почетком јануара да је његова земља спремна да приведе крају процедуру за прихватање двојице затвореника.

САД су полако почеле да празне амерички контроверзни затвор, гдје су се налазили затвореници заробљени у оквиру борбе против тероризма, углавном у Авганистану.

Амерички предсједник је по преузимању функције у јануару 2009. године одредио јануар 2010. године као кључни датум за затварање центра.

За затварање Гвантанама биће потребно више времена него што је било предвиђено ", недавно је изјавио амерички министар за унутрашњу безбједност Џенет Наполитано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog