Društvo

Драгичевић: Српски повратници у долину Неретве ''вегетирају''

БАЊА ЛУКА - Савјетник премијера Републике Српске Миладин Драгичевић рекао је да је око 1 200 српских породица изразило жељу да се врати у долину Неретве, али да око 10 000 Срба, колико их се до сада вратило, тамо "вегетира".


Драгичевић, који је недавно посјетио Мостар и разговарао са градоначелником Љубом Бешлићем о животу српских повратника на ово подручје, рекао је да је од овог броја Срба највише повратника регистровано у Мостару и то 4 500.

"Проблем је што нико од повратника не ради. Устав Херцеговачко-неретванске жупаније предвидио је у првој преамбули само два конститутивна народа Хрвате и Бошњаке, док Срба ту једноставно нема", рекао је Драгичевић.

Он је подсјетио да је високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо амандмане у Устав који предвиђају "повратак" Срба, истичући да ће након усвајања ових амандмана српски повратници моћи да се запошљавају у јавним предузећима, установама и институцијама.

Драгичевић је рекао да је Влада РС програмом за ову годину издвојила пет милиона марака за повратак Бошњака и Хрвата у РС, а свега 1.350.000 КМ за повратак Срба у Федерацију БиХ. Он је изразио очекивање да ће и федерална Влада сличним износом пратити повратак Срба у ФБиХ.

Он је подсјетио да је на донаторској вечери у Житомислићу за обнову Саборне цркве у Мостару обећано укупно укупно 5,5 милиона марака, али да, нажалост, осим 700.000 КМ Владе РС, још ниједан донатор који је обећао средства није ништа уплатио.

"Одабран је извођач, обезбијеђена сва документација и крајем марта или почетком априла почеће радови", рекао је Драгичевић.

Током боравка у Мостару, Драгичевић је посјетио Србе који су тамо покренули приватни бизнис, односно предузеће Вање Пешута, школу за пилоте на мостарском аеродруму која намјерава да купи два мања авиона и запосли још 20 људи, те винарију "Хепок" која оживљава производњу, а чији је највећи акционар "Виножупа" из Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog