Politika

Ујединиле се хрватске странке

МОСТАР - ХСП БиХ Ђапић-др Јуришић, Хрватска народна заједница и Хрватско заједништво Херцег-Босне од данас су формално постали једна странка која ће се убудуће звати Хрватске странке права (ХСП, ХНЗ ХЗ-ХБ).


Потписивањем уговора о уједињењу, лидери ових странака Звонко Јуришић, Миљенко Бркић и Петар Милић обавезали су се да ће до октобарских избора "заледити" страначке активности како би се посветили јачању новог политичког блока чији је циљ окрупњавање и јачање хрватске политичке позиције у БиХ.

Образлажући разлоге настанка странке, Јуришић је нагласио да се стање на хрватској политичкој сцени протеклих година додатно погоршало, а заштита националних интереса је притом пала у други план, науштрб личних интереса.

"Ово је велики дан, јер осим што смо игнорисали личне и страначке интересе, потписали смо споразум с циљем очувања националног интереса и побољшавања политичке позиције Хрвата", нагласио је Јуришић.

Милић је упозорио да ће нова странка, осим борбе за хрватску слободу у БиХ, јасно "упрегнути" све снаге у разоткривање криминалних радњи унутар хрватског политичког корпуса.

Нови страначки блок водиће предсједнички савјет који чине четири члана ХСП-а БиХ, те по два члана ХНЗ-а и ХЗ ХБ-а. Предсједник савјета биће Звонко Јуришић, а потпредсједници Милић и Бркић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog