Društvo

Ускоро контрола генетски модификоване хране

БАЊА ЛУКА - Војислав Тркуља, предсједник Вијећа за генетички модификоване организме, које дјелује при Агенцији за безбједност хране БиХ, потврдио је данас у Бањој Луци да су завршене све битне припреме за почетак систематске контроле присуства ГМО у производима и биљкама на подручју читаве БиХ.


"Узимајући у обзир да је донесен Закон о ГМО, да је формирано Вијеће за ГМО и да су недавно овлаштене четири лабораторије за контролу ГМО-а и то у Мостару, двије у Сарајеву и Лабораторија у Пољопривредном институту РС у Бањалуци, створен је неопходан оквир за почетак систематске контроле присуства ГМО у производима и биљу на простору читаве БиХ", прецизирао је Тркуља.

Он је изјавио новинарима након сједнице Вијећа да до почетка рада у пуном капацитету на контроли ГМО предстоје још активности на изради правилника о узорковању, као и додатна обука радника за узимање узорака, те израда листа производа и држава на основу процјене ризика у складу са стандардима ЕУ за ту област.

Према ријечима Тркуље, те процедуре биће урађене по ургентном поступку у нареда два до три мјесеца, када ће бити именована и тзв. лабораторија за суперанализу и коначно мишљење, што је такође прописано стандардима ЕУ.

Он је додао да ће бити покренута и иницијатива код належних институција БиХ о издвајању средстава из буџета БиХ како би се омогућило континуирано узимање узорака током читаве године за контролу присуства ГМО у храни за људе и животиње, као и за контролу сјеменског материјала, као и усјева пољопривредних култура на простору БиХ.

"Законска регулатива у БиХ не дозвољава увоз ни уношење било каквих ГМО на ово подручје", подсјетио је Тркуља и додао да највећи ризик постоји код три ратарске културе и то код соје, кукуруза и уљане репице.

Закључцима које су данас у Бањoj Луци донијели чланови Вијећа за ГМО подршку су дали и представници министарстава пољопривреде РС и ФБиХ, Канцеларије за ветеринарство БиХ, инспектората РС, ФБиХ и дистрикта Брчко, који су такође учествовали у раду ове сједнице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog