Politika

Из Хрватске: Радоване, који папир тражиш

ХАГ - Хрватски амбасадор у Холандији Јошко Паро затражио данас у Хагу од бившег предсједника Српске Радована Караџића да прецизира које још документе тражи од Хрватске, а од расправног вијећа разумно вријеме да се проведе потрага.


 

"Дали смо оно што смо пронашли, осталима нисмо ушли у траг. Спремни смо да обезбиједимо више докумената под условом да их имамо и да захтјев буде конкретнији", рекао је Паро данас на посебном судском рочишту о Караџићевим захтјевима да му Хрватска и још шест земаља доставе документе за потребе његове одбране.

Хрватска је некадашњем предсједнику Републике Српске Караџићу на његов захтјев доставила 15 докумената, али Паро није прецизирао на шта се они односе.

У писаном захтјеву Караџић је навео да од Загреба тражи документе о наоружавању Бошњака преко аеродрома у Тузли, о транспорту оружја из Ирана преко Загреба, о кориштењу међународних организација за кријумчарење оружја у БиХ, о покољу цивила на сарајевској пијаци Маркале и транскрипте прислушкивања бивших челника РС.

 

Караџић, који се пред судом брани сам, захвалио је званичном Загребу на доброј вољи, али не и на оствареним резултатима, инсистирајући да му се доставе тражени документи или у супротном тражи одбацивање оптужнице против њега.

Он је истакао да је Хрватска једна од најважнијих земаља која је "под притиском САД или жеље да помогне муслиманима" била незаобилазна у транспорту оружја у БиХ.

Представници Њемачке, Француске и Ирана, који су се такође изјаснили о Караџићевим захтјевима, тврдили су да документи које тражи нису релевантни за предмет, да не постоје или би њихово објављивање угрозило њихову националну безбједност.

Аргументи Италије и Холандије биће саслушани накнадно, док представници БиХ из "техничких разлога" нису били на рочишту, због чега је судско вијеће изразило разочарање.

Караџић сматра да су документи неопходни јер расвјетљавају ратне прилике у БиХ, доказују да су чланице УН кршиле ембарго на извоз оружја и да су се неке земље сврстале на неку од зараћених страна те нису биле неутралне, наводећи да се то не може очекивати ни од свједока из тих земаља у наставку суђења.

Предсједавајући расправног вијећа судија О-Гон Квон најавио је да ће вијеће размотрити изнесене аргументе и одлуку донијети накнадно.

Суђење Караџићу почело је 26. октобра прошле године, а наставља се 1. марта.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog