Društvo

До сада 445 људи оптужено за ратне злочине

САРАЈЕВО - Пред Хашким трибуналом, Судом БиХ, те судовима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, од 1994. године процесуирано је укупно 268 предмета и оптужено 445 лица за ратне злочине - рекао је данас Елдар Јахић, пројект менаџер Истраживачко-документационог центра у Сарајеву.


Представљајући новинарима пројекат ИДЦ-а "Мониторинг суђења за ратне злочине", Јахић је предочио резултате до којих су у Центру дошли пратећи суђења за ратне злочине пред домаћим судовима и међународним трибуналима.

Јахић је навео да од укупно 161 оптужене особе пред Хашким трибуналом, 128 чине оптужнице за ратне злочине почињене у БиХ. Против 20 особа оптужнице су повучене, а 10 предмета је уступљено Суду БиХ, тако да је Трибунал повео процес против 98 оптуженика.

"Од 98 оптужених, девет су Бошњаци, 23 Хрвати, а 66 припадници српске националности. Већину оптужених чине припадници политичких и државних структура, њих 20, као и војног официрског кадра - 44. Слиједе непосредни извршиоци и то 15 војника, 12 полицајаца и седам полицијских официра", рекао је Јахић.

Претресна вијећа Хашког трибунала изрекла су првостепене пресуде против 65 лица и то осам Бошњака, 16 Хрвата и 41 Србина. Од ових пресуда, 42 су казне у распону од пет до 25 година, три ослобађајуће, девет у распону од 25 до 35 година, четири пресуде од 35 година и више, док су у два случаја изречене казне доживотног затвора.

У 48 другостепених изречених пресуда, седам се односи на Бошњаке, 14 на Хрвате и 27 на Србе. Уз ове пресуде, треба додати и 14 споразума о признању кривице што укупно чини 62 правоснажне пресуде које су изречене пред МКСЈ. Правоснажне пресуде су изречене против седам Бошњака, 14 Хрвата и 40 Срба.

"Пред Судом БиХ укупно је оптужено 135 лица, а највећи број је оптужен за злочине у источној и централној Босни, те Подрињу и долини Неретве. Од 83 предмета пред овим судом, 68 су водили домаћи тужиоци, а 15 међународни и то и против Бошњака и Срба и Хрвата. У прошлој години међународни тужиоци нису подигли ниједну оптужницу, а због лоше излазне стратегије и касне реакције ОХР-а, вјероватно неће бити подигнута ни током ове године", нагласио је Јахић.

Он је навео да су од 135 оптужених пред Судом БиХ, 17 Бошњаци, 18 Хрвати и 99 Срба, те један странац. За геноцид се терети 18 оптуженика, 71 за злочин против човјечности и 53 за ратни злочин против цивилног становништва.

Од 87 лица против којих је донесена првостепена пресуда седам је Бошњака, 12 Хрвата, 67 Срба и један странац. Изречено је 15 ослобађајућих, 40 пресуда у распону од пет до 15 година, 16 казни у распону од 15 до 25 година, девет казни од 25 до 35 година, те седам казни од 35 и више година дуготрајног затвора.

Од 48 другостепених пресуда, три су изречене против Бошњака, три против Хрвата, 41 против Срба и једна против муџахедина Мактоуфа.

Уз 48 другостепених пресуда треба додати и 11 споразума о признању кривице што укупно чини 59 правоснажно пресуђених особа. Пред Судом БиХ углавном се судило полицајцима и војницима, а само у три случаја политичким функционерима. Пред овим судом одговарало је и 27 војних и 10 полицијских официра.

Пред локалним судовима у ФБиХ оптужене су 142 особе, у РС 62, а Брчко дистрикту осам особа. Највећи број оптужница подигло је тужилаштво у Бањалуци, 48, те Мостару 44 и тужилаштво у Сарајеву 30.

На локалном нивоу ангажовано је укупно 38 тужилаца на предметима ратних злочина, с тим да већина њих није искључиво ангажовано на овим предметима.

У ФБиХ оптужнице за ратне злочине подигнуте су против 142 особе од којих је 59 Бошњака, 53 Срба и 30 Хрвата.

У РС подигнуто је 62 оптужница против осам Бошњака и 54 Срба, док против Хрвата није било подигнутих оптужница за ратне злочине у РС.

У Брчко дистрикту оптужнице за ратне злочине подигнуте су против осам особа од којих је један Бошњак, пет Срба и два Хрвата.

"Иако смо анализирали суђења за ратне злочине од почетка рата 1992. године, у ову анализу смо укључили само процесе који су се водили од краја рата и закључења Дејтонског мировног споразума. И док је 1996. године ФБиХ подигла 19 оптужница за ратне злочине, РС је прве случајеве ратних злочина почела процесуирати тек 2002. године, док је прва оптужница за ратне злочине пред судом у Брчко дистрикту подигнута тек 2005. године", навео је Јахић.

Он је додао да је у ФБиХ изречено 109 првостепених пресуда, у РС 43 и осам у Брчко дистрикту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog