Svijet

Нетањаху тражи санкције за Иран

МОСКВА - Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је данас да је затражио од руског предсједника Дмитрија Медведева да подржи усвајање оштрих санкција против иранског енергетског сектора.


 

Нетанјаху, који се састао са Медведевим у Кремљу, покушава да заоштри став свјетских сила према Исламској Републици, за коју Запад сумња да покушава да направи атомску бомбу.

Израел је раније сугерисао да би могао да изврши превентивни напад на иранска нуклеарна постројења уколико међународни дипломатски напори у вези са обуздавањем Техерановог атомског програма западну у ћорскокак.

Израел је више пута тражио од Русије да раскине уговор о продаји противваздушног система С-300 Ирану.

"Русија узима у обзир потребу очувања стабилности региона у вези са овим питањем", рекао је Нетанјаху послије разговора са Медведевим.

Ракетни систем С-300, који може да обара непријатељске ракате или авионе на даљини до 150 километара, могао би да помогне Ирану у одбрани од израелског напада или у случају да САД покушају да бомбардују његова атомска постројења.

Русија, која има право вета у Савјету безбједности УН, дубоко је разочарана одбијањем Техерана да пошаље уранијум на обогаћивање у Русију, што подржава и запад.

Руски званичници су током претходних дана сугерисали да би Москва могла да подржи заоштравање става према Ирану, иако предсједник Медведев и премијер Владимир Путин јавно нису коментарисали ову ситуацију већ седмицама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog