Politika

Меморандум о процесуирању ратних злочина

БЕОГРАД - Министар правде Србије Снежана Маловић и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић бораве у тродневној посјети Канади, гдје ће са канадским правосудним органима потписати Меморандум о разумијевању у процесуирању ратних злочина.


Маловићева је рекла да потписивање меморандума има историјски значај, јер је ријеч о првом споразуму те врсте, којим ће у области кривице бити правно регулисана сарадња двије земље.

Меморандум о разумијевању и унапређењу узајамне неприсилне помоћи у случајевима истраживања и процесуирања ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, између Одјељења за злочине против човјечности и ратне злочине Министарства правде Канаде и Тужилаштва за ратне злочине Србије, први је билатерални споразум који Србија у тој области потписује са једном страном земљом, наводе у Министарству правде Србије.

Гаранти споразума биће Маловићева и министар правде Канаде Роб Николсон, као и директор и генерални савјетник Одјељења за ратне злочине Министарства правде Канаде Тери Бајтнер и тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић.

Планирано је да током тродневне посјете Маловићева разговара са замјеником министра спољних послова Канаде Аленом Кесеолом о могућности потписивања Споразума о правосудној сарадњи у кривичним и грађанским стварима.

Маловићева и Кесеол разговараће и о покретању питања финализације преговора и потписивања Споразума о социјалном осигурању, које је Канада већ закључила са Хрватском и БиХ.

Тема састанка биће и покретање питања финализације преговора и потписивање Споразума о авиосаобраћају, Конвенција о избјегавању двоструког опорезивања и покретање преговора о склапању Споразума о олакшаном кретању младих.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog