Društvo

ФТВ закључила да објављени прилог угрожава уређивачка начела

САРАЈЕВО - Управни одбор Федералне радио-телевизије закључио је данас да емитовање прилога као што је "Видимо се у Билећи" у информативним емисијама може запријетити угрожавањем уређивачких начела јавног радио-телевизијског сервиса, Кодекса емитовање Регулаторне агенције за комуникације и општеприхваћених друштвених норми.


"Такво нешто није, нити ће бити опредјељење ФТВ-а, те је због тога Управни одбор ове медијске куће задужио менаџмент да предузме одговарајуће мјере у складу са утврђеном одговорношћу", саопштено је из УО ФТВ-а.

УО ФТВ донио је одлуку о расписивању конкурса за чланове Програмског вијећа.

"Именовањем компетентног Програмског вијећа као савјетодавног тијела Управном одбору коначно ће се употпунити ефикасан апарат који омогућава потпуно артикулисање ставова, као и надзор над поштивањем интереса јавности", стоји у саопштењу.

Регулаторна агенција за комуникације саопштла је у петак, 12. фебруара, да је ФТВ приказивањем видео-клипа на којем је премијер РС приказан као Адолф Хитлер, а руководство Српске као припадници Трећег рајха, озбиљно угрозила професионалне и етичке стандарде јавних сервиса, као и њихову функцију.

Ова агенција у саопштењу, којим је реаговала на емитовање прилога под називом "Видимо се у Билећи", истиче да РТВ ФБиХ оваквом уређивачком политиком све чешће занемарује своју примарну улогу и постулате професионалног новинарства и неодговорно се понаша према јавности у БиХ.

РАК истиче да би јавни сервиси у сваком друштву требало да представљају примјер професионализма и високих етичких стандарда новинарства, а њихови програми да служе искључиво интересу јавности, уз пуно поштивање и промовисање демократских слобода.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog