Politika

Инцко: ''Пет плус два'' и идемо

БАЊА ЛУКА - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да ће на предстојећој сједници Савјета за провођење мира (ПИК) крајем фебруара говорити о европској перспективи БиХ и да ће пренијети очекивање о испуњавању "пет плус два'' услова за трансформацију ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ.


"Желимо да угасимо ОХР, али када се ти услови и циљеви испуне. Питајте домаће политичаре зашто нешто нису испунили, немојте то пребацивати међународној заједници. Овдје смо дошли као партнери да помогнемо и да се затим повучемо", рекао је синоћ Инцко.

Високи представник је рекао да, према његовим сазнањима, нема нових услова према БиХ за либерализацију визног режима.

Инцко је истакао да ће међународна заједница користити вријеме до избора да што више говори о европској перспективи БиХ и позвао политичке странке да се придруже.

На питање зашто попис становништва није услов за европске интеграције, Инцко није дао конкретан одговор, наводећи да ће се БиХ, ако не обави попис, придружити Боцвани која је једина земља на свијету која нема попис становништва.

Наводећи да би неки политичари у БиХ жељели да питање усклађивања Устава са пресудом Суда у Стразбуру и Европском повељом за људска права искористе за веће промјене Устава, Инцко је рекао да је за то да се неке ствари раде постепено.

Он је оцијенио да би уставне промјене у ширем обиму биле најбољи доказ да БиХ има озбиљне политичаре и да може ка ЕУ, те да сматра да се бутмирски процес може наставити.

"Бутмирски процес је био важан, он је прекинут и чека се повољан тренутак за његов наставак. Мислим да се може наставити", додао је Инцко.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Невенка Савић рекла је да ће техички услови за добијање безвизног режима, "по свему судећи, бити испуњени", те изразила наду да то неће бити онемогућено из политичких разлога.

"Оптимизам је реалан, уз неки мали опрез", рекла је Савићева.

Савићева сматра да Споразум о стабилизацији и прудруживању није пред суспензијом, али да се он може довести у питање непровођењем пресуде суда из Стразбура.

Она је напоменула да би суспензија Споразума значила прекид свих активности у политичким, економским и финансијским контактима са земљама ЕУ.

Савићева је навела да ратификација Споразума тече добро, јер га је ратификовало 20 земаља ЕУ и да то треба да учини још седам, углавном старих чланица.

Према њеним ријечима, први наредни корак Дирекције требало би да буде подношење апликације за чланство у ЕУ, али то сада није могуће до транзиције ОХР-а.

"Дирекција покушава направити претпоставке да до тог тренутка имамо у земљи координацију и функционалне инситуције које у кратком периоду могу одговорити на упитник за чланство", додала је је Савићева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog