Društvo

Ристовић: 20 милиона за збрињавање породица погинулих бораца и РВИ

БАЊА ЛУКА - Кров над главом чека 2 955 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, а Влада Републике Српске ће за стамбено збрињавање ових категорија из Развојног програма ове године издвојити 20 милиона марака, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић.


"Влада РС је за реализацију Програма стамбеног збрињавања борачких категорија од 2008. до 2010. године обезбиједила 50 милиона марака, од чега је већ утрошено 30.000.000 КМ, а 20 милиона биће обезбијеђено из Развојног програма РС", рекао је Ристовић за.

Он је истакао да је овим програмом планирано стамбено збрињавање укупно 5 606 породица погинулих бораца и РВИ, а све породице са ранг-листе кров над главом требало би да добију до краја ове године.

У Министарству наглашавају да се од 2 955 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида за станове или куће одлучило 1 262, док су се 1 693 корисника одлучила за неповратна новчана средства.

Ове године почеће изградња 275 нових стамбених јединица, а највећи број станова биће изграђен у Бањалуци и то 48, Добоју 42, Приједору 30, Градишци 27, док ће у Братунцу бити изграђен 21 стан.

"У току ове године очекује се завршетак 333 стамбене јединице чија изградња је у току и 240 јединица које чекају прикључак на инфраструктурну мрежу или технички преглед објекта, а који су започети у протекле двије године", навео је Ристовић, напоменувши да је лани стамбено збринуто укупно 705 корисника, од чега је 290 добило стан, а 415 корисника новац.

Према подацима Министарства, највише стамбено незбринутих лица, односно њих 555 је у Бањој Луци, док у Добоју има 330, Приједору 331, а у Прњавору 162 лица.

Контролом ранг-листа установљено је да су првостепене комисије на листе уврстиле и особе која не испуњавају услове за стамбено збрињавање, па ће Министарство у току ове године извршити ревизију статуса и права свих евидентираних корисника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog