Republika Srpska

Грчка ће морати пооштрити економске мјере

БРИСЕЛ - Министри финансија земаља чланица еврозоне савјетовали су Атини да, уколико буде потребно, уведе оштрије економске мјере и смањи јавни дуг како би пребродила кризу која угрожава стабилност осталих земаља које користе евро.


Предсједавајући састанка министара финансија ЕУ и премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер, рекао је да ће Грчка објавити нове мјере уколико до средине марта не буде успијела да смањи јавну потршњу на предвиђени ниво.

Он је нагласио да у овом тренутку не би било паметно јавно саоштавати детаље о новим мјерама грчке владе, али је истакао да остале земље еврозоне неће мирно стајати и дозволити да Грчка на међународним берзама буде "исцјепкана на комаде".

Министри финансија земаља које су увеле евро састали су се јуче у Бриселу, док ће им се даанс придружути колеге из осталих чланица ЕУ.

Према очекивањима, главна тема разговора је Грчка, односно начини да се тој земљи помогне да преброди економску кризу која угрожава јединствену европску валуту, евро.

Лидери ЕУ разматрали су тај проблем на самиту крајем прошле седмице, када су изразили политичку подршку Атини.

Министри финансија добили су задатак да размотре најављене грчке мере штедње, и да се договоре у погледу конкретних мјера које могу да се предузму како би се економске и финансијске прилике у Грчкој стабилизовале.

Европска комисија је затражила од Грчке да објасни поједине извјештаје у којима се наводи да је Атина користила сложене финансијске споразуме да би прикрила стварне размјере дуга.

Према тим извјештајима, влада у Атини, наводно је користила споразум склопљен са једном америчком инвестиционом банком почетком деценије да би позајмила велике суме новца, не приказујући при том размјере свог дуга.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog