Sport

Грузијац страховао од стазе у Ванкуверу

ТБИЛИСИ - Грузијски санкаш Нодар Кумариташвили (21), који је погинуо током тренинга пред сам почетак Зимских олимпијских игара (ЗОИ) у Ванкуверу, у телефономском разговору са оцем рекао је да му стаза дјелује застрашујуће.


Кумариташвили је погинуо 12. фебруара када су се његове санке изврнуле и он је излетио са стазе, ударивши у челични стуб у центру "Вислер".

Његов отац Давид рекао је британском Би-Би-Си-ју да је током посљедњег Нодаровог тренинга разговарао са сином, који му је рекао да страхује од једне кривине на стази.

Давид, који је и сам искусни санкаш, рекао је сину да у дијелу стазе, који га брине, користи ноге као кочнице како би успорио.

"Његов одговор је био: `Тата, желим да будем међу првих десет. Желим да дам све од себе.` Био је љут и питао ме зашто му говорим да успори, јер је дошао тако далеко и ја му сада дајем директиве да кочи ногама. Никада нисам ни помислио да ће погинути. Али, нажалост, то је био крај. Након кривине на стази налазе се метални стубови и то је мјесто гдје је ударио. Да ти стубови нису ту, све ово се не би ни десило", рекао је Давид Кумариташвили.

Он је додао да га је телефоном позвао и грузијски предсједник Михаил Сакашвили, који му је кроз плач рекао да је њихова земља остала без хероја.

"Никога не кривим за синову смрт. Али 15. и 16. кривина су направаљене на такав начин да је стаза у том дијелу преуска. Када је Нодар изашао из кривине при брзини од 145 километара на час, једноставно је изгубио равнотежу. Нећу никога тужити. Мој син је доказао да је снажан спортиста, и то је доказао цијелом свијету. Бог ће одлучити ко је крив," рекао је отац злосрећног грузијског спортисте.

Након несреће организатори су дозволили да се настави такмичење у санкању након извршених безбједносних промјена, али се Кумариташвилијев колега из тима Леван Гурешидзе повукао са даљег такмичења на ЗОИ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog