Republika Srpska

Динкић: Јужнокорејци заинетересовани за ''Заставу електро''

РАЧА - Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић је данас, током посјете предузећу "Застава електро" у Рачи, изјавио да је јужнокорејска компанија "Јура" заинтересована да купи ову фабрику и до краја године запосли 1 000 радника.


"Оно што је важно за Рачу јесте да ова јужнокорејска компанија, која има исти производни програм као `Застава Електро`, планира да у првој години упосли 1 000 радника и да је потребан договор око даљих корака како би се овај пројекат реализовао", рекао је Динкић.

Динкић је рекао је радницима фабрике, који су штрајковали због лошег пословања бившег руководства, да је ово министарство у последњих шест мјесеци тражило рјешења и стратешке партнере за ову фабрику, а најозбиљнија се показала компанија Јура (Yura Corporation) која се бави производњом електричних каболова за аутомобиле и која је добављач великим компанијама попут "киа", "хјундаи" и "даеву".

"Направили смо план по данима, јер компанија `Јура` жели да покрене производњу у јуну, а радници би кренули на обуку већ у априлу. Читав процес мора бити завршен у марту. То значи да у наредном периоду морамо да донесемо одговарајуће акте који ће омогућити расписивање једног јавног позива за продају целокупне имовине `Застава електро`", рекао је Динкић а саопштено из Министарства економије.

Динкић, који је и потпредсједник Владе, додао је да тај позив мора бити расписан до 1. марта да би могао да се заврши до 15. марта, до када мора да се направи програм реструктурисања, успостави контакт са банкама, крене у рјешавање комерцијалних дугова и низ других активности.

Динкић је напоменуо да је имовине "Заставе електро" процијењена на око 2,8 милиона евра.

Представници јужнокорејске компаније "Јура" су посјетили Србију више пута и видјели успјешне примјере пословања у Србији као што су "Леони" из Прокупља и њемачки "Рекслер Мајер".

Након посјете више локација су предност дали Рачи због близине аутопута и добрих услова у фабрици "Застава електро", рекао је Динкић.

Динкић каже да је компанија "Јура" заинтересована да инвестира у производњу каблова за аутомобиле, а читава производња би се извозила.

Министар Динкић је данас обишао производне погоне "Застава електро", гдје је разговарао са запосленима и рекао да ће радницима који буду жељели да оду из фабрике бити понуђен социјални програм у износу од 300 евра по години радног стажа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog