Politika

Инглиш о референдуму

САРАЈЕВО - Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш поновио је да је референдум у БиХ веома осјетљиво и да има посебну историјску тежину, те да би САД сматрале провокативним било које питање које се тиче стабилности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ.


"Они који желе да промовишу референдум морају имати на уму да су референдуми у прошлости били политички провокативни и да би требало врло опрезно о тим питањима да се разговара. САД не би толерисале референдумско питање које представља пријетњу структури Дејтонског мировног споразума, као и довођење у питање овлаштења високог представника у БиХ", рекао је Инглиш.

Инглиш је напоменуо да политичка ситуација у БиХ назадује од 2006. године, када није усвојен "априлски пакет" уставних реформи.

"Свједоци смо да од тада појединци у БиХ иду у крајности, једни тражећи укидање Републике Српске, а други форсирајући причу о отцјепљењу. Ниједан од та два става није прихватљив за САД које су за апсолутно поштивање Дејтонског мировног споразума", истакао је Инглиш.

Говорећи о борби против тероризма, Инглиш је нагласио да је сарадња САД и БиХ у тој области изврсна и да су власти БиХ спремне да се боре против те опасности.

Амерички амбасадор у БиХ оцијенио је да је недавна полицијска акција у Горњој Маочи изведена професионално.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog