Republika Srpska

УИО: Кинези утајили 1,7 милиона КМ пореза

БАЊА ЛУКА - Управа за индиректно опорезивање  БиХ поднијела је прошле године Тужилаштву БиХ 46 извјештаја због утаје и неплаћања пореза, од чега се шест извјештаја односи на кинеске држављане, за које се сумња да су утајили 1.761.949 КМ пореза, рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.


"Основни проблем настаје кад се открије утаја пореза, јер Кинези тада затварају своје пословне објекте, односно радње, а они против којих су поднијети извјештаји тужилаштву нестају преко ноћи", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, кинески трговци користе два метода за утају пореза, од чега се први односи на подношење ПДВ пријаве са лажним подацима о улазном и излазном порезу и лажним исказивањем пореских обавеза које су далеко испод стварног промета, а други метод је да се ПДВ намјерно обрачунава погрешно и увијек тако да не буде у складу са оствареним прометом, уз лажно приказивање количине робе.

Према подацима УИО БиХ, основано се сумња да су кинески трговци у БиХ током 2007. и 2008. године буџет БиХ оштетили за више од шест милиона марака.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog