Politika

Ефекти дипломатске борбе за Косово су мир и стабилност региона

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да су ефекти дипломатске борбе за Косово и Метохију, двије године након једностраног проглашења независности, сачувале мир и стабилност у региону, чиме је званични Београд направио преседан у историји ових простора.


Јеремић је нагласио да се Србија опредијелила за дипломатску стрпљиву и енергичну борбу.

"Србија се пре две године суочила с покушајем наметнутог отимања 15 одсто своје територије, које су подржале неке од најмоћнијих земаља света, у тешкој економској ситуацији и у периоду блокаде процеса европских интеграција", изјавио је Јеремић, поводом двије године од једностраног проглашења независности Косова.

Он је подсјетио да је покренут историјски процес пред Међународним судом правде, те да је број признања самопроглашене независности задржан на минимуму.

"Многи су нас на почетку отписали, верујући да Србија то не може, али смо их разуверили", рекао је Јеремић.

Он је додао да је у исто вријеме убрзано настављен и процес европских интеграција, а 2009. година била је изузетно успјешна и у дипломатској борби за Косово и Метохију и у напредовању Србије ка чланству у ЕУ.

Говорећи о највећим предстојећим изазовима, Јеремић је истакао да ће кључни тренутак свакако бити када Министарство спољних послова Србије буде саопштило своје мишљење о нелегалности једнострано поглашене независности Косова.

"Након тога учинићемо све да дође до обнове дијалога о статусу, како бисмо дошли до решења прихватљивог за све стране", додао је Јеремић.

Он сматра да ситуација на сјеверу покрајине не може да успори српску кандидатуру за чланство у ЕУ.

"Врло јасна званична политика и Београда и Брисела је да су пут Србије ка чланству у ЕУ и Косово раздвојена питања. Учинићемо све да то тако и остане, јер унакрсно повезивање те две теме не би користило миру и стабилности у региону", истакао је Јеремић.

Косовски парламет је 17. фебруара 2008. године једнострано прогласио независност Косова и Метохије од Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog