Politika

Арнаут: Прво код Јуришића

САРАЈЕВО - Новоименовани амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут изјавио је да ће се, по ступању на дужност, у Београду прво сусрести са Илијом Јуришићем, осуђеним за напад на колону ЈНА у Тузли, а потом са релевантним политичким и друштвеним актерима.


Вијеће Окружног суда у Београду за ратне злочине осудило у септембру прошле године Јуришића на 12 година затвора због напада на колону ЈНА у Тузли у мају 1992. године.

"Желим да пошаљем јасну поруку о приоритетима", рекао је Арнаут.

За своје именовање за амбасадора у Србији Арнаут сматра заслужним бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића.

"Овај успјех Силајџића односи се на оне који су заговарали још једног кандидата, а не на друга два члана Предсједништва који су га прегласавањем могли упутити, али то нису урадили", истакао је Арнаут тврдећи да на мјесту амбасадора неће заступати интересе само једног члана Предсједништва.

Према његовим ријечима, лидери СДА Сулејман Тихић и Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић су, тражењем да се умјесто њега и Сеада Авдића предложи трећи кандидат за амбасадора у Београду "из политичког опортунизма захтијевали да се БиХ потпуно понизи".

"Они су сву кривицу за затегнуте односе приписали БиХ, игноришући чињеницу да је Србија нарушила те односе и да се добри односи не могу градити на поданичком принципу", оцијенио је Арнаут.

Говорећи о својој улози у давању држављанства муџахединима током рата у БиХ, Анаут је рекао да је био "инструмент једне катастрофалне политике која је, не рачунајући агресију, нанијела највећу штету БиХ" јер је ратни закон о држављанству гарантовао право на држављанство сваком странцу, припаднику Армије БиХ.

"Мени је несхватљиво да они који су ову политику осмислили, успоставили и проводили нису одговарали, ако не у правном, онда бар у политичком смислу", рекао је Арнаут.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog