Svijet

Moсква нуди Бугарима кредит за нуклеарку

СОФИЈА - Руска страна нуди кредит од скоро двије милијарде евра који је неопходан за наставак изградње друге нуклеране централе у Бугарској ''Белене'', изјавио је бугарски министар економије и енергетике Трајчо Трајков.


Трајков је истакао да предстоје разговори о форми у којој ће бити одобрен кредит.

У Бугарској ће у петак, 19. фебруара, допутовати директор руске државне корпорације за атомску енергију "Росатом" Сергеј Киријенко који ће понудити кредит за ''Белене'', преносе бугарски медији.

Бугарска је 2008. године почела изградњу нове нуклеарке "Белене" која се налази на сјеверу Бугарске, на Дунаву, а изградња је повјерена руској компанији "Атомекспортстрој".

Изградња нукларке, која ће имати два реактора, коштаће 3,99 милијарди евра, а планирано је да први реактор нове нуклеарке буде завршен до 2013. године, а други до 2014.

Са доласком нове владе, изградња друге нуклеарке остављена је по страни, а повукла се и њемачка компанија ''РВЕ'', једна од кључних у изградњи ''Белена'' која је била задужена за пројекат.

Бугарска већ посједује једну нуклеарну централу ''Козлодуј'', али је на приједлог Европске комисије непосредно прије уласка у ЕУ затворила њена прва четири 440-мегаватна реактора.

Први и други реактор су затворени крајем 2003. године, а трећи и четврти непосредно прије учлањења у ЕУ, крајем 2006. године.

У функцији се налазе пети и шести реактор јачине по хиљаду мегавата, новије руске производње, који задовољавају безбједносне критеријуме Европске комисије.

Нуклеарка "Козлодуј" налази се на Дунаву, око стотину километара од границе са Србијом, а састоји се од шест реактора из бившег СССР-а.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog