Svijet

''Нимиц'' пристао у Хонг Конг

ХОНГ КОНГ - Амерички носач авиона "Нимиц" стигао је данас у Хонг Конг усљед појачаних тензија између Вашингтона и Пекинга због продаје наоружања САД Тајвану и плана предсједника Барака Обаме да се састане са тибетанским духовним лидером далај-ламом.


"Нимиц", који је један од највећих бродова на свијету, пристао је у луку у Хонг Конгу неколико седмица након што је Кина најавила да ће суспендовати војне и безбједносне контакте са Вашингтоном због продаје наоружава вриједног 6,4 милијарде долара Тајвану.

"Хонг Конг је жив град и један од омиљених зауставних тачака морнара. Радујемо се нашем боравку у овом граду", рекао је командант носача Џон Милер.

Више од 5 000 морнара са носача и осталих пратећих пловила искрцаће се на обали ради обиласка и других обавеза током четвородневне посјете.

Амерички Стејт департмент саопштио је током протекле седмице да ће ова посјета појачати везе између људи и армија двије земље.

Пекинг сматра да продаја наоружања Тајвану није у складу са америчким обећањем да ће смањити продају наоружања том острву које Кина сматра својом територијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog