Republika Srpska

Норвешка пуни буџет Палестинцима

ОСЛО - Норвешка влада саопштила је данас да ће упутити 240 милона круна (41 милион долара) палестинским властима за помоћ попуњавања буџета за 2010. годину у складу са обавезама преузетим у 2007. године.


Норвешка је поново позвала Израел да олакша ограничења које је наметнуо за кретање људи и робе унутар палестинске територије.

Ова норвешка помоћ биће реализована у оквиру обавеза преузетих у Паризу у децембру 2007. године.

На конференцији у главном граду Француске, међународни донатори су обећали да ће обезбиједити 7,4 милијарди долара током три године за палестинске власти које веома зависе од стране помоћи.

"Ова буџетска средстава Палестинци ће употребити за развијање пројеката реформи и развоја у складу са захтјевима Свјетске банке", изјавио је норвешки минситар иностраних послова Јонас Гар Стор /Jonas Gahr Stoere/.

Он је додао да ће та средстава користити палестинском народу.

Буџетска подршка, за разлику од хуманитарне помоћи, намијењена палестинским властима биће уплаћена преко специјалних фондова путем Свјетске банке.

"Услов за успостављање јаке палестинске економије је да Израел ублажи ограничену слободу кретања и слободног кретања робе и услуга", додао је Стор.

Он је оцијенио да Израел држи кључ одрживе и независне палестинске економије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog