Republika Srpska

Евро јача, извоз из зоне евра пада

БРИСЕЛ – Извоз из земаља чланица зоне евра је у 2009. смањен за 18 одсто, под дејством слабљења свјетског промета и повећања вриједности евра у односу на долар, саопштила је статистичка служба ЕУ - Евростат.


У прошлој години, 16 земаља које користе евро такође је трошило знатно мање иностране робе - њихов увоз из држава ван зоне евра опао је за 22 одсто, пошто је рецесија ограничила потрошњу и фирми и грађана.

Извоз из земаља зоне евра у Британију, која је њихов најзначајнији трговински партнер, смањен је прошле године за 22 одсто, а у САД за 20 одсто.

Кина је била једина привредно значајнија држава која је из земаља чланица зоне евра у 2009. увезла више него у 2008, и то за два одсто.

Укупан извоз 16 земаља је прошле године имао вриједност од 1,27 билиона евра, надмашујући вриједност увоза за 22,3 милијарде евра.

Прије него што су тржишне тензије око дужничких проблема земаља као што је Грчка пољуљале вриједност евра последњих недеља, европски привредници су се жалили да његово високо котирање негативно дјелује на француски извоз вина или њемачки експорт аутомобила купцима који користе долар у САД или Азији.

Укупан извоз свих 27 земаља чланица ЕУ смањен је прошле године за 16, а увоз за 23 одсто. Трговински дефицит ЕУ је у 2009. износио 105,5 милијарди евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog