Svijet

Иран игнорише позиве Ун за демократизацију

ЖЕНЕВА – Иран је одбацио позиве западних земаља да ослободи политичке затворенике, укине смртну казну и прихвати међународну истрагу о насиљу почињеном послије јунских предсједничких избора прошле године, саопштиле су Уједињене нације.


У извјештају, који је данас усвојило 47 чланица Савјета УН за људска права, наведено је да се Иран декларисао као отворена демократска земља, у којој је на снази владавина права, као и да се та земља обавезала да ће се у потпуности придржавати међународних правних споразума, гарантујући укидање мучења.

Савјет је узео у обзир и обећања иранских власти, дата у расправи у Женеви прије два дана, да ће обезбједити већи степен вјерских слобода, слободу изражавања, као и право грађана на мирно изражавање протеста.

Упркос слагању с препорукама Холандије о „предузимању мјера за елиминисање мучења и нехуманих и понижавајућих поступака”, Иран је одбио да, на приједлог Шпаније, потпише споразум о забрани мучења.

Иран је одбацио и приједлог САД да дозволи специјалном извјестиоцу УН Манфреду Новаку посјету земљи и њеним затворским јединицама, истовремено дозволивши високом комесару за људска права Нејвију Пилеју долазак у земљу следеће године.

Савјет за људска права нема механизме за спровођење уговорних обавеза једне земље датих током периодичних расправа о стању људских права.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog