Republika Srpska

Румуни се прикључују у ''Јужни ток''

БУКУРЕШТ – Румунија је заинтересована за учешће у гасоводу „Јужни ток” и предала је руској страни податке неопходне за припрему студије изводљивости тог пројекта, саопштио је руски „Гаспром”.


Саопштење је објављено на „Гаспромовом” Интернет порталу послије састанка замјеника предсједника руског гасног гиганта Александра Медведева и румунског министра економије Андриана Видеануа у Букурешту.

„Током састанка је разговарано о читавом низу тема из области билатералне сарадње у енергетском сектору”, наведено је у саопштењу, уз помињање изгледа за увоз руског гаса у Румунију, партнерства „Гаспрома” са „Ромгасом” на развоју подземних складишта гаса и евентуелне сарадње у производњи електричне енергије.

„Односе са Румунијом на пољу енергетике сматрамо стратешки значајним и надамо се ширењу сарадње”, изјавио је послије састанка Медведев, подсјећајући да двије земље вежу године партнерства на том пољу – прошле године је обиљежено 30 година откад је у Румунију стигла прва испорука руског гаса.

Румунска агенција Ађерпрес, преносећи ову вијест, наглашава да је гасовод „Јужни ток” намијењен диверсификацији рута за испоруке руског гаса у Европу и смањење зависности од транзитних земаља.

Већина руског гаса се до сада у западну Европу испоручивала преко Украјине, која се у последње двије године, према мишљењу Москве, показала као непоуздан партнер.

Гасовод „Јужни ток” простираће се из Русије за Бугарску, испод Црног мора, а потом ће један његов крак, преко Србије и Мађарске, водити у чвориште у Аустрији.

Пројекту се у међувремену прикључила и Словенија.

Други крак гасовода би требало да води преко Грчке, испод Егејског мора, до Италије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog