Republika Srpska

Кина се окреће својој технологији

Све је већа забринутост страних компанија због политике Кине да при куповини компјутера и друге технолошке робе предност даје технологијама развијеним у Кини. Овај потез противрјечи пракси слободне трговине и обећањима датим Вашингтону.


Политика "Купујмо кинеско", која даје домаћим компанијама преимућство на тржишту, наишла је на протесте Вашингтона и пословних групација који указују да ће таква пракса спријечити приступ њихове робе - од софтвера до опреме за производњу чисте енергије - на огромно кинеско тржиште.

Узбуну страних технолошких компанија изазвало је саопштење кинеске владе да ће приликом куповине компјутера и других технолошких производа, на чије набавке та земља троши милијарде долара годишње, предност давати технологији развијеној у Кини

Узбуну страних технолошких компанија изазвало је саопштење кинеске владе да ће приликом куповине компјутера и других технолошких производа, на чије набавке та земља троши милијарде долара годишње, предност давати технологији развијеној у Кини

Овај потез Кине је одраз растућег самопоуздања Пекинга, који настоји да кинеску индустрију учини независнијом од страног новца, тржишта и технологије који су током три деценије подстицали кинеску економију.

Трговинске групације указују да тај план Кине противријечи пракси слободне трговине у оквиру Свјетске трговинске организације, као и кинеским обећањима да ће избјегавати протекционизам који би могао да нанесе штету глобалном опоравку.

Кинеска влада је највећи кинески купац софтвера и губитак тог тржишта би могао нанијети штету компанијама као што су "Мајкрософт", "Интел" и "Моторола

Кинеска влада је највећи кинески купац софтвера и губитак тог тржишта би могао нанијети штету компанијама као што су "Мајкрософт", "Интел" и "Моторола".

Поједине стране компаније би могле размотрити могућност повлачења са кинеског тржишта уколико закључе да ће губици од продаје бити превелики, указале су америчке и европске трговинске групације.

Прошле године, Пекинг је током дијалога са Вашингтоном обећао да ће робу коју стране компаније производе у Кини третирати исто као производе кинеских компанија. Ови нови прописи о набавкама ће, међутим, "искључити могућност за такво равноправно третирање", указала је портпарол америчке амбасаде у Пекингу, Сузан Стивенсон.

Трговинске групације се надају да ће Кина схватити да њен развој зависи од излагања кинеских компанија страној технологији и конкуренцији, а не од затварања кинеске економије и искључивања страних компанија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog