Politika

Свобода: Нико не зна формулу за Србију

БЕОГРАД - Аустријски посланик у Европском парламенту Ханес Свобода сматра да Европска унија не може да тражи од Србије да призна независност Косова, јер је ни неке државе Уније такође нису признале.


Свобода је оцијенио да неко рјешење, ипак, треба да буде постигнуто прије уласка Србије у ЕУ.

У прошлонедјељном обраћању посланицима Европског парламента у Стразбуру, Свобода је рекао да "нико не зна формулу по којој Србија, иако не призна независност Косова, може ући у ЕУ", те да ће то бити тежак задатак за Србију.

Он је том приликом објаснио да "ЕУ не жели да увози проблеме већ да извози стабилност".

"Ми треба да промовишемо улазак Србије у ЕУ, али истовремено и да укључимо Косово у евроинтеграције. Не можемо да тражимо од Србије да призна Косово, које нису признале и неке чланице ЕУ. Морамо пронаћи неки начин, али да не притискамо Србију сада због Косова", рекао је Свобода.

Одговарајући на питање да ли то значи да ће притисака бити касније, он је рекао да нема јединственог притиска на Београд, јер нису све државе ЕУ признале независност Косова, али да има још времена до уласка Србије у ЕУ.

"Нисмо још започели приступне преговоре са Македонијом. Ништа неће ићи брзо на западном Балкану, то су илузије - показало се. Ништа од велике брзине. То не би било реално", рекао је Свобода.

Коментаришући недавно поновљену иницијативу шефова дипломатија Грчке и Аустрије о заједничком уласку свих држава западног Балкана у ЕУ 2014. године, Свобода је рекао да ако све балканске државе 2014. буду обухваћене процесом преговора о чланству онда се то може сматрати успјехом.

"Могло би се рећи да је реалност да онда земље западног Балкана постану чланице ЕУ 2018. године", рекао је Свобода.

Као извјестилац Европског парламента за Хрватску, Свобода је рекао да је реално очекивати да она постане чланица ЕУ 2013. године, а не раније како предвиђају многи у Бриселу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog